Gelişen Teknoloji ve Yapay Zeka Vergi Süreçlerini Dijitalleştiriyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, son verilerine göre, gelişen teknoloji ve yapay zeka kullanımının artmasıyla birlikte elektronik uygulamaların yaygınlaştığını duyurdu.
Vergisel süreçleri dijitalleştirerek, mükelleflerin vergisel yükümlülüklerini hızlı, doğru, ve en az maliyetle yerine getirmelerini hedefleyen Bakanlık, bürokrasiyi azaltarak memnuniyeti artırmayı amaçlıyor.
Dijital Vergi Dairesi altında birleştirilen elektronik hizmetler sayesinde mükellefler, beyanname verme, vergi ödeme, borç sorgulama gibi işlemlere tek bir platformdan erişebiliyor.
Elektronik Beyannameler Kağıt Tasarrufunu Sağlıyor
e-Beyanname sistemi hayata geçirildiği tarihten bu yana 1,7 milyardan fazla beyanname elektronik ortamda verildi. Bu sayede sadece kağıt tasarrufu olarak 850 milyon lirayı aşan bir rakama ulaşıldı. Ayrıca, zaman, kırtasiye ve toner gibi masraflardan da tasarruf edildi.
Ayrıca, e-Fatura ve e-Defter uygulamalarından 2,1 milyon mükellef faydalandı. e-Tebligat sistemi ile 9,6 milyon kişi belgelerini elektronik ortamda aldı ve bu sayede 9,5 milyar lira tasarruf sağlandı.
Elektronik Yoklama ile Tasarruf Devam Ediyor
e-Yoklama sistemi ile aylık ortalama 200 bin yoklama ve 100 bin denetim faaliyeti gerçekleştirildi. Bu sistem sayesinde 2015 yılından bu yana 20 milyon yoklama elektronik ortamda düzenlenirken elde edilen tasarruf miktarı 450 milyon lirayı geçti.
Gider pusulalarının da elektronik ortamda düzenlenebilmesi için çalışmalar devam ediyor. Bakanlık, yapay zeka destekli muhasebe ve ileri analitik projeleri üzerinde çalışarak kamuya daha verimli hizmet sunmayı hedefliyor. Bu projeyle mali karar verme, politika geliştirme ve denetim süreçlerinin daha etkin hale getirilmesi amaçlanıyor.